Route 46

groentesoep festival

Poort sociaal - Tomatensoep festival

kris kras door almere

NACHTVISIE BUITENSPORIG

NACHTVISIE BUITENSPORIG

Inleiding:

Stichting DKOR organiseert voor het tweede jaar op rij Nachtvisie. De uitvoering ligt in handen van Stichting Art Culture.

In de zomerperiode wordt met Nachtvisie kunst in de openbare ruimte extra aandacht gegeven. Bij de kunstwerken worden podiumkunstenaars betrokken die in relatie tot het desbetreffende kunstwerk een performance gaan ontwikkelen en uitvoeren.

Nachtvisie was in 2021 een groot succes. De uitvoerend kunstenaars vonden het heerlijk om invulling te geven aan hun visie op bepaalde kunstwerken en het publiek werd verrast met en kunst in de openbare ruimte en podiumkunsten. Door die verbinding te leggen weet het publiek de kunstwerken na Nachtvisie ook nog goed te vinden.

Voor 2022 staat Nachtvisie Buitensporig op de rol.

Idee:

In de zomer juni/juli gaat Nachtvisie Buitensporig van start vanaf archeologische VINDplaats Zenit met podium programmering. Het publiek gaat vanaf VINDplaats Zenit collectief met de bus naar kunstwerk De Olifanten. De Olifanten liggen in de oksel van knooppunt A6 en A27.

Tijdens de busrit wordt er uitgebreid vertelt over het kunstwerk, het maakproces en een aantal anekdotes. Kunstenaar Tom Claassen de maker van het kunstwerk is inmiddels benaderd om een actieve rol hierin te spelen.

Ook is Arjan Lubach benadert. Hij heeft in het najaar van 2021 in een interview geopperd dat hij altijd naar De Olifanten moet zwaaien wanneer hij van de randstad naar Friesland, waar hij woont, zwaait. Die quote is zo goed gevallen bij de bewoners uit Almere dat wij Arjan Lubach ook graag een rol wil geven.

Het publiek stapt bij kunstwerk De Olifanten uit en daar is ook van een performance te genieten. Experimenteel bewegen op het geluid van de rondom liggende snelwegen A6 en A27.

Fijne bijkomstigheid is dat het Verhalenpodium op VINDplaats Zenit nog niet heel lang operationeel is en De Olifanten net een opknapbeurt van Rijkswaterstaat hebben gehad. Er valt op beide plekken dus nogal wat te vieren.

Wellicht dat Rijkswaterstaat Nachtvisie Buitensporig als momentum kiest het gerenoveerde kunstwerk De Olifanten officieel te (her)openen.

Het verhaal:

Op archeologische VINDplaats Zenit zijn uiteraard tal van sporen uit het verleden te ontdekken. Kunstwerk De Olifanten zijn voor veel bewoners van Almere en langsrijdende passanten altijd een herkenningspunt. En er bestaat het idee om de De Olifanten via een olifantenvoetspoor van knooppunt A6 A27 naar het centrum van Almere Buiten te leiden.

Met Nachtvisie Buitensporig leiden wij het publiek via sporen uit het verre verleden naar sporen in het heden.

Stichting art culture
Stichting Art Culture organiseert festivals en events. Je hoeft niet verder te zoeken dan je neus lang is, want er is ALMEER dan je denkt.